GÖRSEL TASARIM ÖĞELERİ
1- ŞEKİL
- Şekil bir yüzey üzerine yaratılan iki boyutlu biçimlerdir.
- Farklı şekiller bir araya gelerek anlamlı bir bütün oluşturabilirler.
2 - ALAN
Görsel materyalde alan kullanımı materyalin anlaşılabilir olamasını sağlar. Materyalimiz de kullandığımız resimleri, metinleri vb. uygun yerlerde kullanmalı ve bu sayede aradığımız şeyi rahatça bulabiliriz ve alanı uygun olarak kullanmış oluruz.
3 - BOYUT
Cisim diğer cisimlerle birlikte kullanıldığında boyut açısından bir anlam ifade eder. Materyalimiz de kullanacağımız nesnelerin boyutuna dikkat etmemiz görsellik açısından bize faydalı olur.
4- DOKU
Doku, görselin hem daha gerçekçi gözükmesine hem de zeminle cisim arasında oluşan farklılık sayesinde daha rahat algılanmasına yardımcı olur. Görsel tasarım öğelerinden bu ilkeyi kullanarak nesnelerimizin daha gerçekçi ve dikkat çekici olmasını sağlayabiliriz.
5 - RENK
Görsel materyalde önemli bir unsur olmakla birlikte etkililiği bilinçli kullanılmasına bağlıdır. Bir renk kendisini çevreleyen renkler dikkate alınmadıkça doğru olarak değerlendirmez. Renkler ana ve ara renkler olarak ikiye ayrılır. Ana renkler çevremizde daha etkindir.
6 - ÇİZGİ
Çizgi, dikkatli belirli bir noktaya çekebildiği gibi belirli bir yolun izlenmesini de sağlayabilir. Çizgiler yön ve hareket gösterebildiği gibi şekilleri ayırma ve birleştirme işlevini de görür. Görsel tasarım öğelerinin en çok kullanılan öğesidir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder