EĞİTSEL MATERYALDE GÖRSEL TASARIM
1 - RESİM, FOTOĞRAF VE GRAFİK KULLANIMI
Bu öğelerin kullanımı ne çok soyut ne de çok gerçekçi olmalıdır. Gerçek resimler (fotoğraflar) yerine karikatürler, çizimler ya da diyagramlar kullanılmalıdır.Bu şekilde çok fazla ayrıntıya girerek öğrencinin dikkatinin dağılması ve odaklanılacak ana konudan uzaklaşması önlenebilir.
2 - METİN KULLANIMI
Görselin genelinde aynı tip yazı tipinin kullanılmasına gayret gösterilmelidir. Belirli bir noktaya dikkat çekilmesi amacıyla altı çizili, kalın, renkli ya da italik yazı tercih edilebilir. Sunum için hazırlanan materyallerde en çok karşılanan hatalardan biri uzun metinler ardı ardına kullanılır. Bu da okuyucuyu boğar. Aynı tip yazı kullanılmalıdır sadece odak noktası olan kelime ve cümlenin harfleri kalın ya da altı çizili olmalı veya rengi değiştirilmelidir.
3 - RENK KULLANIMI
Dikkat çekilmek istenilen öğelerin renk seçimlerinden parlak ve canlı renklere ağırlık verilmelidir. Materyelde kullanılan renk sayısı sınırlı olmalıdır. Aşağıdaki örnekteki gibi renklerin çok fazla ve uyumsuz kullanılması görselliği bozuyor ve dikkatin ne yöne olacağını karıştırıyor.
4 - BİÇİM
Görsel mümkün olan en sade şekilde hazırlanmalıdır. Öğeler dengeli bir şekilde yerleştirilmelidir. İnsan gözüne uyum sağlayacak şekilde, özellikle yansıtılan materyallerle yatay kullanıma dikkat edilmelidir. Görsel, farklı ışık koşullarında ve değişik uzaklıklardan okunabilir olmalıdır. Tasarım yaparken biçim çok önemlidir. Tasarım yaparken sade ve düzenli olmasına dikkat etmeliyiz.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder